Vi arbetar aktivt med att förhindra smittspridningen av Covid-19 Läs mer här.
S:t Eriks vård- och omsorgsboende
P O Hallmans gata 1-3
112 69 Stockholm
Johanna Kassberg
Verksamhetschef
Tel: +46 (0)722 41 55 21
E-post: sterik.verksamhetschef@norlandia.com
S:t Erik är ett vård- och omsorgsboende med demensinriktning för personer i behov av vård och omsorg dygnet runt. Trots vårt centrala läge på Kungsholmen, med närhet till det mesta, är området kring oss lugnt med både Karlbergkanalen och en stor park runt hörnet.
Verksamheten ligger integrerat i två bostadshus och har fyra avdelningar (30 lägenheter) fördelat på dessa, med en lummig innergård emellan som ger goda möjligheter till utevistelse och samvaro.
S:t Erik drivs av Norlandia på uppdrag av Stockholm stad, som ställer krav på vår kvalitet och har riktlinjer som ligger som grund till vår verksamhet tillsammans med Norlandias egna mål och riktlinjer. Vi vill skapa ett tryggt, aktivt och meningsfullt liv med självbestämmande för våra äldre på våra äldreboenden.
Under din vistelse på St: Erik kommer en av vår omvårdnadspersonal att utses till din kontaktperson. Genom att skapa en god relation med dig och dina närstående hjälper kontaktpersonen dig att utforma din tillvaro på S:t Erik i enlighet med dina behov och önskemål. Kontaktpersonen ser sedan till att alla dess kollegor arbetar utefter den plan ni tillsammans byggt upp. Det finns vårdpersonal dygnet runt på varje avdelning på St: Erik som kan vara dig behjälplig även om din kontaktperson inte är i tjänst.
Du kommer även att ha en omvårdnadsansvarig sjuksköterska som ansvarar för att planera dina vårdinsatser på ett tryggt, professionellt och ansvarsfullt sätt. St: Erik har en tjänstgörande sjuksköterska på plats i huset dygnet runt.
St: Erik har även sjukgymnast och arbetsterapeut anställda som finns på plats under vardagarna. Vår husläkare kommer på besök en gång i veckan samt vid behov, övrig tid finns han eller hans kollegor tillgängliga för våra sjuksköterskor över telefon dygnet runt.
Maten på St:Erik levereras från Dafgård och värms upp av personalen till lunch och middag. Det är väldigt uppskattat av våra äldre att få känna dofterna av maten medan den tillreds. Maten är planerad av dietist på Dafgård som specialiserat sig över äldres nutritionsbehov. Därefter komponerar våra kostombud ihop måltider till vår veckomeny utefter boendes önskemål. Dagens meny presenteras på en tavla vid köket.
Inför servering skapar vi tillsammans en trivsam och lugn måltidsmiljö och under måltiderna sitter naturligtvis våra medarbetare med runt matbordet för att bidra till en social atmosfär. Du väljer själv om du vill äta i köket tillsammans med övriga boenden eller om du vill äta inne i din egen lägenhet. Under året uppmärksammar vi högtider och övriga festligheter på olika sätt och därtill anpassar vi även maten och dukningen med festligare alternativ.
Varje avdelning tillreder själv frukost, mellanmål och kvällsmål. Du väljer själv vilken tid du vill bli serverad dessa måltider och blir du hungrig eller sugen på något så finns alltid personalen dig behjälplig med frukt eller annat tilltugg om du önskar.
På varje avdelning arbetar ett kostombud som kontinuerligt driver vårt kvalitetsarbete gällande mat och måltider framåt.
På S:t Erik anordnar vi aktiviteter och kulturella evenemang varje dag i större och mindre grupper. Vår målsättning är att skapa en aktiv, social och meningsfull tillvaro där dina förutsättningar, behov och önskemål är vägledande. Vi strävar även att ta tillvara på det som gör att människor fungerar och mår bra tillsammans.
Utbudet av aktiviteter kan variera efter årstid men brukar bestå av utevistelse med promenader, sittgymnastik, högläsning ur tidningar och böcker, musik med allsång, underhållning, fester m.m. Varje avdelning på St: Erik har ett eget aktivitetsombud som planerar veckans program av aktiviteter utifrån önskemål och intressen hos de boende på avdelningen. Veckans planerade aktiviteter hittar du på informationstavlan på varje avdelning.
Utöver de gemensamma aktiviteterna har du varje vecka egen tid med din kontaktperson för individuella aktiviteter som ni planerar tillsammans utefter dina önskemål.
För att få en boendeplats på S:t Erik krävs ett biståndsbeslut från din kommuns biståndshandläggare. Ta kontakt med din kommun för mer information.
S:t Eriks vård- och omsorgsboende
P O Hallmans gata 1-3
112 69 Stockholm
Johanna Kassberg
Verksamhetschef
Tel: +46 (0)722 41 55 21
E-post: sterik.verksamhetschef@norlandia.com
Teamledare (bemanning)
Nås via avdelningstelefoner på Vega & Sirius
Sjuksköterska
Tel: +46 (0)70 389 66 87
Rehab
Tel: +46 (0)76 677 18 77
Avdelningar
Sirius
Tel: +46 (0)72 450 89 13
Orion
Tel: +46 (0)72 450 89 14
Capella
Tel: +46 (0)72 450 89 15
Vega
Tel: +46 (0)72 450 89 16
S:t Eriks vård- och omsorgsboende
P O Hallmans gata 1-3
112 69 Stockholm
Johanna Kassberg
Verksamhetschef
Tel: +46 (0)722 41 55 21
E-post: sterik.verksamhetschef@norlandia.com
Varje månad publiceras ett månadsbrev från verksamhetschef på verksamhetens anlagstavlor samt mailar ut samma brev till anhöriga som anmält sin mailadress. Brevet sammanfattar månaden som passerat och det pågående livet och arbetet på St.Erik.
Glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram @NorlandiaStErik. Där hittar ni öppna inlägg löpande under månaden från våra aktiveteter och mycket mer.
Socialstyrelsen har i uppdrag att undersöka hur de äldre uppfattar äldreomsorgen. Brukarundersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten på äldreboenden.
Se S:t Eriks resultat från 2022 års undersökning – ladda ner PDF!
St Erik - Brukarundersökning 2022.pdf
S:t Erik är diplomerade enligt Svenskt Demenscentrums Stjärnmärkt. Stjärnmärkt är en utbildningsmodell inom demens och omfattar kursmoduler och reflektionsträffar som våra medarbetare har genomfört.
Stjärnmärkningen är ett bevis på att vår personal har grundläggande kunskaper om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.
Norlandia erbjuder ett tryggt, aktivt och meningsfullt liv på äldre dagar. Vi utformar våra verksamheter enligt den enskildes behov och önskemål och våra kontaktpersoner har ett extra ansvar att vara behjälplig i alla tänkbara sysslor och aktiviteter. På samtliga verksamheter erbjuder vi dagligen aktiviteter och kulturella evenemang, goda och vällagade måltider samt professionell och ansvarsfull vård och omsorg. Samtliga medarbetare arbetar enligt Norlandias värdegrund och vi eftersträvar att samtliga boende ska uppleva ett gott liv - varje dag.
Vårt samarbete med den enskildes närstående kan inte nog poängteras. En kontinuerlig kontakt och god relation ser vi som en viktig del i vårt omsorgsarbete. Förutsatt att den enskilde så önskar uppmuntrar vi alltid närstående att besöka och aktivt delta i våra verksamheter för att på så sätt skapa en levande, aktiv och social tillvaro.
Genom kontaktmannaskapet och kontinuerliga närståendesamtal uppmuntrar vi våra boende och närstående att kontinuerligt inkomma med eventuella synpunkter och klagomål. Genom att ta del av förbättringsförslag har vi större möjlighet att ytterligare utveckla våra tjänster och därmed skapa en meningsfull tillvaro.
Våra medarbetare är vår viktigaste resurs. Norlandias kompetena, ambitiösa och ansvarsfulla medarbetare är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva trivsamma och meningsfulla äldreboenden från Boden i norr till Skåne i söder.
Varje verksamhet leds av en verksamhetchef. Tillsammans med undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, kvalitetschefer, kockar och kultur- och aktivitetsansvariga medarbetare ansvarar de gemensamt för att genomföra individanpassade och kvalitativa vård- och omsorgstjänster på ett professionellt och ansvarsfullt sätt.
Formell utbildning är ett krav för att få arbeta på en av Norlandias verksamheter inom äldreomsorg. Dessutom, för att försäkra oss om att vi kontinuerligt utvecklar våra arbetssätt och tjänster investerar vi i vidareutbildningar med efterföljande handledning för våra medarbetare. Utbildningar sker i form av kurser på verksamheten och utbildningsledare är både interna medarbetare och externa utbildningsföretag.
Norlandia driver äldreboenden på uppdrag av samhället. Det innebär att Sveriges kommuner, som är våra uppdragsgivare, också är kunder till oss. Det är kommunen, inte Norlandia, som beviljar personer med ett vård- och omsorgsbehov möjligheten att flytta in till ett äldreboende som Norlandia driver. När den enskilde fått sin biståndsansökan beviljad av kommunens bistånds-handläggare tar vi kontakt med personen för att planera ett första hembesök inför inflyttningen.
Vi uppmuntrar alltid ett nära samarbete med våra uppdragsgivare. Dels för att kontinuerligt informera om verksamheten och hur arbetet fortlöper, dels för att ta tillvara på kommunens utbud av aktiviteter och erbjudanden som riktar sig till våra boende. Vi ser därmed våra verksamheter som en del i en större helhet då vi tillsammans skapar meningsfulla boenden med utgångspunkt för de äldres bästa.