Vi arbetar aktivt med att förhindra smittspridningen av Covid-19 Läs mer här.
Norlandia Äldreomsorg skapar ett tryggt, aktivt och meningsfullt liv med självbestämmande för våra äldre på våra äldreboenden. Vårt ISO-certifierade kvalitetsledningssystem utgör navet i våra verksamheter och säkerställer att våra vård- och omsorgstjänster följer aktuell lagstiftning, riktlinjer, råd och rekommendationer.
Vårt ledord gott liv – varje dag innebär att våra medarbetare arbetar nyfiket, engagerat och uppmuntrande där den boendes individuella behov och önskemål ständigt är i fokus. Våra kontaktpersoner, vårt arbete med genomförandeplanen och vårt nära samarbete med närstående är endast ett par exempel som möjliggör ett individanpassat och innehållsrikt liv på äldre dagar.
För att möta den framtida välfärdsutmaningen som Sverige idag står inför har vi initierat ett antal samarbeten med svenska universitet och högskolor. I samarbete med forskare och med stöd av aktuella forskningsresultat i områden som demens, etik och bemötande, mat och måltider, utvecklar och realiserar vi dagens och framtidens tjänster.
Synpunkter och klagomål
Vi har som mål att erbjuda god kvalitet i alla verksamheter. Synpunkter och klagomål bidrar till att utveckla verksamheten. Hör av er till oss via länken ovan.
Som medlem i Vårdföretagarna följer vi medlemskraven som inbegriper etiska riktlinjer, krav på kollektivavtal och transparens kring kvalitet, personal, ekonomi, ägare och styrelse.
Norlandia erbjuder ett tryggt, aktivt och meningsfullt liv på äldre dagar. Vi utformar våra verksamheter enligt den enskildes behov och önskemål och våra kontaktpersoner har ett extra ansvar att vara behjälplig i alla tänkbara sysslor och aktiviteter. På samtliga verksamheter erbjuder vi dagligen aktiviteter och kulturella evenemang, goda och vällagade måltider samt professionell och ansvarsfull vård och omsorg. Samtliga medarbetare arbetar enligt Norlandias värdegrund och vi eftersträvar att samtliga boende ska uppleva ett gott liv - varje dag.
Vårt samarbete med den enskildes närstående kan inte nog poängteras. En kontinuerlig kontakt och god relation ser vi som en viktig del i vårt omsorgsarbete. Förutsatt att den enskilde så önskar uppmuntrar vi alltid närstående att besöka och aktivt delta i våra verksamheter för att på så sätt skapa en levande, aktiv och social tillvaro.
Genom kontaktmannaskapet och kontinuerliga närståendesamtal uppmuntrar vi våra boende och närstående att kontinuerligt inkomma med eventuella synpunkter och klagomål. Genom att ta del av förbättringsförslag har vi större möjlighet att ytterligare utveckla våra tjänster och därmed skapa en meningsfull tillvaro.
Våra medarbetare är vår viktigaste resurs. Norlandias kompetena, ambitiösa och ansvarsfulla medarbetare är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva trivsamma och meningsfulla äldreboenden från Boden i norr till Skåne i söder.
Varje verksamhet leds av en verksamhetchef. Tillsammans med undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, kvalitetschefer, kockar och kultur- och aktivitetsansvariga medarbetare ansvarar de gemensamt för att genomföra individanpassade och kvalitativa vård- och omsorgstjänster på ett professionellt och ansvarsfullt sätt.
Formell utbildning är ett krav för att få arbeta på en av Norlandias verksamheter inom äldreomsorg. Dessutom, för att försäkra oss om att vi kontinuerligt utvecklar våra arbetssätt och tjänster investerar vi i vidareutbildningar med efterföljande handledning för våra medarbetare. Utbildningar sker i form av kurser på verksamheten och utbildningsledare är både interna medarbetare och externa utbildningsföretag.
Norlandia driver äldreboenden på uppdrag av samhället. Det innebär att Sveriges kommuner, som är våra uppdragsgivare, också är kunder till oss. Det är kommunen, inte Norlandia, som beviljar personer med ett vård- och omsorgsbehov möjligheten att flytta in till ett äldreboende som Norlandia driver. När den enskilde fått sin biståndsansökan beviljad av kommunens bistånds-handläggare tar vi kontakt med personen för att planera ett första hembesök inför inflyttningen.
Vi uppmuntrar alltid ett nära samarbete med våra uppdragsgivare. Dels för att kontinuerligt informera om verksamheten och hur arbetet fortlöper, dels för att ta tillvara på kommunens utbud av aktiviteter och erbjudanden som riktar sig till våra boende. Vi ser därmed våra verksamheter som en del i en större helhet då vi tillsammans skapar meningsfulla boenden med utgångspunkt för de äldres bästa.
Alla som bor hos oss har rätt till bra mat och att vi har förmågan att förvandla den goda maten till en måltid är av största vikt.
Hur vi dukar med tydliga kontraster, hur vi skapar tydlighet för alla kunder med kognitiv svikt och hur vi ordnar med belysning så man tydligt ser vad som finns på bordet och på tallriken. Alla dessa punkter spelar stor roll.
Vi ska inte glömma ljuden som hör till förberedelser av maten. Skramlet av kastruller, hur vispen låter, potatisskalarens ljud och hur vatten spolas i kranarna är ljud som i princip har låtit lika under alla tider och dem har vi hört sen vi låg i magen. Tydliga signaler på att det snart blir mat!
Att kunna läsa dagens meny eller få den förklarad för sig och då med alla tillbehör är en mycket bra start på en måltid. Man kan föreställa sig smakerna och hur det kommer att se ut på tallriken. Det är mat man känner igen och därav har i sin minnesbank. Smaker är ett ibland ett svårt kapitel eftersom vi förändras när vi blir äldre och några av de saker som händer är att vi får sämre salivproduktion och att smaklökarna inte är lika alerta, sen kan mediciner också förvränga smaker. Men med en distinkt smaksättning så skall detta minimeras.
Viktigt att man själv får bestämma sin portionsstorlek och även var på tallriken maten ska ligga. Var ska såsen vara; på potatisen eller på köttet/fisken? Detta är en fråga som kan vara nog så viktig för att jag skall uppskatta maten och tycka att den lockar mig att äta precis som portionsstorleken gör.
Att få social gemenskap vid måltiden är viktigt och att hela måltiden blir en helhetsupplevelse. Måltiden och gemenskapen ska locka till matlust och det som kan göra att man stoppar ytterligare en tugga i munnen och kanske vågar smaka något som annars hade känts främmande. Vid måltiden deltar omsorgsmedarbetarna som trygghet, stöd och hjälp.
Mellan de tre huvudmålen lockar vi med mellanmål som är salta eller söta. Ibland har vi ett tema under en vecka för att locka till att smaka nya smaker i samband med en aktivitet.
Vi har ett ansvar som vi tar på fullt allvar i att tillgodose all den energi och näring som våra kunder behöver över dygnet. Vi följer de rekommendationer som finns och erbjuder mat och mellanmål vid ett stort antal tillfällen per dygn.
Att få i sig bra mat, i lagom intervaller, gör att så mycket annat blir möjligt. Man orkar kanske gå en promenad, delta i en aktivitet eller träna upp sina färdigheter. Bevara det friska så långt det är möjligt.
Vi äter eller dricker nästan alltid när vi träffas i olika sammanhang och denna gemenskap måste få fortsätta även när vi bor på ett särskilt boende.
Visa mindre